CONTROLE DOOR DE FISCUS OP HUURINKOMSTEN AIR BNB


 

De fiscus, bij monde van zijn woordvoerder de Heer Francis Adyns, maakte in de maand februari 2017 bekend om de strijd aan te binden tegen mensen die een deel van hun woning ter beschikking stellen aan toeristen en/of gasten, en dit tegen betaling. De fiscus stelde vast dat er meer dan 12500 aanbieders zijn in deze branche die gemiddeld 2000 euro per jaar zouden genereren als inkomen en dat inkomen …. vergeten aan te geven.

 

Gezien de omvang (en bijgaand de negatieve weerslag op de hotelovernachtingen die wel aan belasting worden onderworpen) wordt er vanaf de komende maanden gericht gespeurd naar de aanbieders teneinde deze “vergeten” inkomsten in kaart te kunnen brengen en te belasten. De lokale controle-diensten kregen inzake reeds instructies. Ook werden de aanbieders, en meer bepaald hun gegevens, al opgevraagd via het platform "Air BnB", dat verplicht is de gevraagde gegevens te overhandigen. De fiscus krijgt deze gegevens dus op een presenteerblaadje. Het gevolg zal dus zijn dat deze inkomsten zullen worden belast, hetgeen ik persoonlijk niet meer dan eerlijk vind.

 

Het mag dus duidelijjk zijn dat de fiscus in feite streeft naar een correcte behandeling van deze inkomsten, en dus niet (zoals de krantenkoppen mbt dit onderwerp schrijven) de jacht opent op AirBnb Verhuurders.

In de wandelgangen hoort men eveneens dat de websites als “tweedehands” etc... eveneens in het oog van de fiscus zullen/kunnen vallen. We houden u op de hoogte...